Interview door Grensinfopunt EUREGIO - Goed begeleid naar het buurland

Interview met Marloes Voogsgeerd

Goed begeleid naar het buurland

Wie als werknemer een baan in het buitenland aanvaardt, krijgt met een groot aantal veranderingen te maken. Dat geldt ook wanneer de werknemer niet meer dan enkele kilometers over de Nederlands-Duitse grens hoeft te pendelen. En toch is het soms onvermijdelijk de stap over de grens te wagen, bijvoorbeeld wanneer in bepaalde branches aan de ene kant van de grens een overschot en aan de andere kant juist een tekort aan vakmensen bestaat. Het probleem is echter dat dergelijke verschillen op de arbeidsmarkt niet bij elke werknemer bekend zijn.
Precies op dat moment komt Marloes Voogsgeerd in beeld. Samen met haar broer Henkjan richtte zij vier jaar geleden in Enschede het arbeidsbemiddelingsbureau JBP Networks op. Om werkzoekenden over de grens te bemiddelen maken zij dankbaar gebruik van hun goede contacten met Duitse bedrijven. “Ons belangrijkste doel is altijd dat de werknemer een vaste aanstelling krijgt”, zo verklaart Marloes, waarbij zij eraan toevoegt dat ook bij- en omscholingen en taalcursussen tot hun service behoren.
Het internationaal actieve bedrijf kan werknemers naar de meest uiteenlopende bedrijfstakken bemiddelen. “Tot onze klantenkring behoren onder andere vrachtwagenchauffeurs, ingenieurs en pleegzorgmedewerkers. Wij zijn dan ook breed georiënteerd en onderhouden prima contacten met ondernemers uit vele sectoren”. Een andere unieke eigenschap is de uitstekende kennis van de Duitse markt, iets dat maar zeer weinig bedrijven kunnen bieden.
Behalve dat men vreest voor allerlei bureaucratische hordes die een arbeidscontract in het buitenland in de weg staan maken veel Nederlandse werknemers zich ook zorgen over de strenge hiërarchische verhoudingen die op de Duitse werkvloer zouden heersen. “Bij vrijwel al onze klanten moeten we deze zorg wegnemen en duidelijk maken dat deze meestal slechts op vooroordelen is gebaseerd. Integendeel: vaak heeft het aanvaarden van een baan in Duitsland zelfs een groot aantal voordelen”, zo relativeert de onderneemster de angst voor te grote cultuurverschillen.
Ook de EUREGIO, die deel uitmaakt van het omvangrijke en dichte netwerk van JBP NetWorks, ontplooit op dit gebied belangrijke voorlichtingsactiviteiten. “Regelmatig nodigen wij als gastsprekers adviseurs van het Grensinfopunt uit om tijdens onze informatiebijeenkomsten voorlichting te geven over het onderwerp werken in Duitsland. Zij leggen daarbij aan de deelnemers uit waarop zij als grenspendelaar moeten letten wanneer zij een baan in het buurland aanvaarden”, aldus de waarderende woorden van Marloes aan het adres van de burgeradvisering van de EUREGIO.
Ook nadat de bemiddeling succes heeft gehad houdt JBP Networks het contact met zijn klanten in stand. “Voor ons is dat een vanzelfsprekend onderdeel van arbeidsbemiddeling. In veel gevallen nemen wij dan namens de werknemer contact op met de onderneming zodat we antwoord kunnen geven op nog openstaande vragen, bijvoorbeeld over de bedrijfspensioenregeling”, aldus de onderneemster.
Om de mogelijkheden van een baan in het buurland ook in de toekomst breed onder de aandacht te brengen maakt JBP Network gebruik van vele communicatiekanalen. “Naast de informatieverstrekking via de social media, onze website en advertenties op internet zijn wij ook present op beurzen en in conferenties, dit alles om belangstellenden te motiveren de stap over de grens te zetten”, aldus Marloes, waarbij duidelijk is dat haar beroep haar na aan het hart ligt.

 

Voor meer informatie over het Grensinfopunt EUREGIO klikt u op onderstaande link:

Interview Marloes Voogsgeerd